MZO Başkanı Metin, üretici için Halimoğlu’ndan destek istedi
Koronavirüs nedeniyle olağanüstü şartlarda tarımsal üretimi sürdürmeye çalışan Manavgatlı çiftçiler aşırı sıcakların kurbanı oldu. Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ani hava değişimleri sonucunda zeytin ve narenciyede ürün kaybının yüzde 90 seviyesinde olduğunu açıkladı. Başkan Metin, zarar tespit çalışmalarının bir an önce tamamlanması ve Tarım Bakanlığınca fon oluşturulması için Ak Parti Manavgat ilçe Başkanı Yusuf Halimoğlu’ndan destek istedi.
Manavgat Ziraat Odası yönetimi, Ak Parti Manavgat İlçe Başkanı Yusuf Halimoğlu’nu ziyaret etti. Başkan Metin, Kentte aşırı sıcaklardan dolayı meyve ağaçlarında oluşan ürün kaybı ve kapalı devre sulama sistemi konusunda Ak Parti ilçe başkanına, konuyla alakalı bilgi verdi.
“NARENCİYE VE ZEYTİNDE YÜZDE 80-90 ÜRÜN KAYBI OLDU”
Geçtiğimiz günlerde yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı zeytinlerde ve narenciyede çok ciddi kaybın yaşandığını dile getiren Başkan Metin, “Mayıs ayının sonlarında yaşanan aşırı sıcaklar meyvelerde yüzde 80 - 90 oranında ürün kaybına sebep oldu. Birçok çiftçimiz bu vahim tablonun henüz farkında değil. Zararın boyutuna dair daha önce sizi, milletvekillerimiz sayın İbrahim Aydın ve sayın Tuba Vural Çokal’ı ve Kaymakamımızı bilgilendirmiştik. Hatta kaymakamımız vasıtasıyla sayın Valimize de konuyu aktarmıştık. Tarsim bölge müdürümüz ve Tarım il müdürümüzle görüşerek tüm üyelerimizin zararlarının tespitini yaptırılması amacıyla dilekçe vermeleri için mesaj atarak bilgilendirdik. Tarım İlçe Müdürlüğümüz bugün halen üreticilerimizden gelen dilekçeleri değerlendirmeye devam ediyor. Tespitler yapılıyor. Henüz neticelenmiş değil. En kısa sürede zarar tespit çalışmalarının sonuçlanacağını umuyoruz. Bir an önce Bakanlığımız kanalıyla bir fon oluşturulmasını talep ediyoruz. Çünkü bunun zararlarını zeytinde ekim-kasım aylarında, narenciyede ekim, aralık ve mart, nisan aylarında göreceğiz. Zararın boyutlarını daha derinden hissedeceğiz. Bu konu gerçekten çok önemli.”
“KAPALI DEVRE SULAMA SİSTEMİNE GEÇMEMİZ ŞART”
Manavgat Ziraat Odası yönetiminin, Ak Parti ilçe başkanlığına taşıdığı bir diğer konu ise kapalı devre sulama sistemi oldu. Başkan Metin, “Manavgat’ı komple kapsayan bir kapalı devre sulama sistemine bir an önce geçmemiz şart” dedi. Kapalı devre sulama sisteminin Manavgat için büyük önem taşındığının altını çizen Metin, “Daha önce DSİ Bölge müdürlüğüne birlikte giderek müdürümüzle toplantı yapmıştık. 20 muhtardan imza topladık. Sizin ve sayın kaymakamımızın da bulunduğu toplantıyla konuyu gündeme birlikte taşımıştık. Şu an DSİ proje yapma aşamasında. Sizlerden ricamız devam eden proje çalışmasının biraz daha hızlandırılması. Çünkü 423 bin dönüm tarım arazimiz var. Kapalı devre sulama işi Manavgat’ımız için çok önemli. Köprüçayı, sağ sahil, sol sahil ve Alara sulama birlikleri olmak kaydıyla buna hep birlikte sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Manavgat’ı komple kapsayan bir kapalı devre sitemine geçmemiz şart. Eğer bu başarılabilirse vahşi sulamadan, erozyon kaybından kurtulacağız. Su kaynaklarımızı daha verimli kullanmış olacağız. Naras barajımızda yeterli suyumuz da var. Kapalı devre sulama sitemi için mevcut kanallar kullanılacağından yeni istimlak ta gerekmiyor. Mevcut kanallardan ana halterler çekildiğinde çiftçimiz kendi tali borularını kendileri çekebileceğini söylüyor. Sizlerden ricamız ana halterlere kapalı devrenin bir an önce döşenmesini talep ediyoruz.” dedi.
HALİMOĞLU: “KONUYU MİLLETVEKİLLERİMİZLE GÖRÜŞECEĞİM”
Sıcaklardan dolayı oluşan ürün kaybı konusunu araştıracağını belirten Ak Parti Manavgat ilçe Başkanı Yusuf Halimoğlu ise, bir an önce zarar tespit çalışmalarının tamamlanması ve oluşturulması talep edilen fon ile ilgili milletvekillerini bilgilendireceğini kaydetti. Başkan Halimoğlu, kapalı devre sulama sistemi konusunda ise şu ifadeleri kullandı;
“Kapalı devre sulama sistemiyle ilgili taleplerinizi geçen yıl birlikte gündeme taşıdık ve bugün projelendirme aşamasında. Alara bölgesinin de kapalı devre sulama sistemine dahil edilmesi
noktasında DSİ bölge müdürümüzle görüşmelerimiz oldu. Öncelikle baraj gerekiyor orada. Alara çayı üzerinde daha önce planlanmış bir Hidro Elektrik Santrali (HES) var. Henüz bu proje daha başlamadı. Eğer Alara çayı üzerinde barajla birlikte yatırım sağlanabilirse o bölge de kapalı devre sulama sistemine kavuşacak. Hayata geçtiği takdirde, en katkısı yüksek kapalı devre sulama sistemi olacak. Çünkü orada ki sulamadan otellerimizde faydalanıyor. Naras barajı faaliyete girdiğinden bu yana sağ sahilde bir sıkıntımız kalmadı. Sağ sahilin ana arterlerinin bir an önce döşenmesi gerekiyor. Zaten proje aşamasın da. Sürecin hızlanması noktasında DSİ veya Tarım bakanlığımızdan ilave bir katkı sağlatmamız lazım.”
“TAŞIN ALTINA GÖVDEMİZİ KOYMAYA HAZIRIZ”
Kendisinin de bir çiftçi çocuğu olduğunu ve tarımı çok önemsediğini anlatan Halimoğlu, “Bende bir çiftçi çocuğu olarak tarımı çok önemsiyorum. Özellikle pandemi sürecinde çiftçiliğin, tarımın, ziraatın, toprağın önemini bir kat daha ortaya çıktı. Vekillerimizde aynı düşünceyi taşıyor. Manavgat için hepimiz taşın altına gövdemizi koymaya hazırız. Bu sebeple bu koltukları işgal ediyoruz. Antalya’ya da Ankara’ya da gitmeye hazırım. Kentimizdeki hizmet veren tüm odalarımıza aynı mesafede yakınım ve onlardan da aynı hassasiyeti bekliyorum. İktidar partisi olarak Manavgat’ımıza yatırım yaptırmaya ve hizmet getirmeye talibiz.” de
0 Yorum