loader
Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesinde aynı günde 2 adet kuvvetli deprem meydana geldi.

Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesinde aynı günde 2 adet kuvvetli deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesindeki bilgiye göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde Richter7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
deprem saat 4.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti.Ardından saat 13.24’te Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde depremlerle sarsıldı.
7,7 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.
İlk sarsıntının ardından en büyüğü 6.6 olan 42 artçı deprem daha meydana geldi.
Çevre illerde de can ve mal kaybına neden olan depremde Türkiye. 4. seviye alarm vererek uluslararası yardım çağrısında bulundu.
Deprem Suriye'de de hasara neden olurken, bölgede hayatını kaybedenler var.
 
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

KANDİLLİ RASATHANESİ VE DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (KRDAE)

BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME MERKEZİ (BDTİM)
Tarih      Saat      Enlem(N)  Boylam(E) Derinlik(km)  MD   ML   Mw    Yer                                  Çözüm Niteliği
2023.02.06 04:17:31  37.1123   37.1195   5.0          -.-  7.4  7.7   SOFALACA-SEHITKAMIL (GAZIANTEP)       REVIZE02   (2023.02.06 04:17:31)


Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumuna göre:

6 Şubat 2023'te Türkiye'nin güneyinde, Suriye'nin kuzey sınırına yakın bir yerde 7,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Depremi 11 dakika sonra 6.7 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı izledi.
7.8 büyüklüğündeki deprem, sığ derinlikte doğrultu atımlı faylanmadan kaynaklandı.
Olay, ya kuzeydoğu-güneybatı yönünde dikine yakın bir sol yanal fayı ya da güneydoğu-kuzeybatı yönünde bir sağ yanal fayı parçaladı.
Depremin ilk konumu, onu Anadolu, Arabistan ve Afrika plakaları arasındaki üçlü kavşağın yakınına yerleştiriyor.
Depremin mekanizması ve konumu, Doğu Anadolu fay zonunda veya Ölü Deniz transform fay zonunda meydana gelen depremle uyumludur.
Doğu Anadolu fayı, Türkiye'nin Ege Denizi'ne batıya doğru ekstrüzyonunu barındırırken,
Ölü Deniz Dönüşümü, Arabistan yarımadasının Afrika ve Avrasya levhalarına göre kuzeye doğru hareketini barındırır.

Depremler genellikle bir harita üzerinde tek noktalar olarak çizilmesine rağmen, boyutları olan düzlemleri parçalamaktadır.
7.8 büyüklüğündeki bir doğrultu atımlı deprem tipik olarak ~190 km uzunluğunda ve ~25 km genişliğinde bir fayı parçalar.

6 Şubat depreminin meydana geldiği bölge sismik olarak aktiftir.
1970 yılından bu yana 6 Şubat depreminin 250 km'si içinde 6 veya daha büyük büyüklükte yalnızca üç deprem meydana geldi.
Bunların en büyüğü olan 6,7 büyüklüğündeki deprem, 24 Ocak 2020'de 6 Şubat depreminin kuzeydoğusunda meydana geldi. Doğu Anadolu fayı civarındadır.
6 Şubat'ta merkez üssünün göreceli sismik durgunluğuna rağmen, Türkiye'nin güneyi ve kuzey Suriye geçmişte önemli ve zarar verici depremler yaşadı.
Suriye'deki Halep, tarihsel olarak birkaç kez büyük depremlerle harap oldu, ancak bu depremlerin kesin yerleri ve büyüklükleri yalnızca tahmin edilebiliyor.
Halep, 1138'de tahmini büyüklüğü 7,1 ve 1822'de tahmini büyüklüğü 7,0 olan bir depremle sarsıldı. 1822 depreminin ölüm tahminleri 20.000-60.000 idi.

Kaynak.https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us6000jllz/executive

Etiketler: türkiye deprem kuvvetli 2

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

TC.Milli Savunma Bakanlığı;Yunanistan’a Ait 6 Adet F-16 Uçağına Önleme Yapıldı

''27 Ağustos 2020 tarihinde Türk Hava kuvvetlerine ait radar sistemleri tarafından Girit Adası'ndan kalkan ve GKRY'ye doğru giden 6 adet F-16 uçağı tespit edilmiştir. Navtex ilan edilen bölgeye yaklaşan söz konusu askeri trafiklere gözle teşhis sağlamak ve bölgeden uzak...

Antalya'nın Serik ilçesinde  deprem

Antalya'nın Serik ilçesinde deprem


3 hafta önce 07 AKDENİZ

Antalya'nın Serik ilçesinde 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Derinliği 93 km olarak belirlendi.
ABD Deprem Araştırma merkezine göre depremin büyüklüğü 4.1 olarak yayınlandı.

...
Kıbrıs Türk Kültür Derneği Antalya Şube Başkanı M.Vural Önal Yeni Yıl Mesajı

Tüm dünyanın belkide ilk kez birlikte dile getirdiği 'Bir an önce bitsin' dediği 2020 yılına veda etmemize sayılı saatler kaldı.
Yılın nasıl geçtiğini düşündüğümüzde, İnsanlık olarak hatırlamak dahi istemeyeceğimiz bir süreç yaşadığımız bir gerçek.
...