loader
Merkez Bankası Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu

Merkez Bankası Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu

''Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 40’ta, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 35,5’te sabit tutmuştur.

Enflasyonun ana eğilimi şubat ayında yataya yakın seyretmiştir. Jeopolitik gelişmeler neticesinde belirsizlikler artarken, küresel risk iştahında bozulma ve enerji fiyatlarında yükseliş gözlenmiştir. Söz konusu unsurların enflasyon görünümü üzerinde oluşturabileceği riskleri sınırlamak amacıyla sıkı para politikasını destekleyici kararlar ve eşgüdüm dahilinde mali tedbirler alınmıştır. 
Jeopolitik gelişmelerin maliyet kanalı ve iktisadi faaliyet üzerinden enflasyon görünümüne etkileri yakından takip edilmektedir.

Fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürülecek sıkı para politikası duruşu talep, kur ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları; enflasyon gerçekleşmelerini, ana eğilimini ve beklentilerini göz önünde bulundurarak ara hedeflerle uyumlu biçimde dezenflasyonun gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleyecektir. Para politikası kararları enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla alınmaktadır. Son dönem gelişmelerin de etkisiyle, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma olması durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması halinde parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.''

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Faiz Beklentisi:

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi

yüzde 45,00

düzeyinde sabit kaldı. BİST gecelik faiz beklentisi ise hafif bir artışla yüzde 45,11 oldu.


Etiketler: merkez bankası Faiz oran basın duyuru

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

ABD Doları/TL % 3.3 yükselişle rekor seviyeye geldi,

ABD Doları/TL kur paritesi  7.2850 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşdı.

ABD Dolarında bir önceki rekor 7.2690 Tl ile 7 Mayıs'ta görülmüştü.

Baltık Kuru Yük Endeksi'nin Yükselişi Devam Ediyor.

altık Borsası'nın dünya çapında mal nakliye maliyetini ölçen ana deniz navlun endeksi Salı günü yaklaşık %4,82
yükseliş ile 3346 puandan kapattı.
Baltık Kuru Yük Endeksi'ni etkileyen arz, malzemeleri dünya çapında taşımak için mevcut olan gemilerin arzıdır....

Akaryakıta son 3 ayda en çok zam yüzde 80 ile LPG' de yapıldı.
Geçmiş son 3 ayda benzin fiyatları yüzde 49; motorin yüzde 58 ve LPG yüzde 80 arttı.
ABD doların daki son düşüş ile yakıt fiyatlarında düşüş bekleniyor.

Geliri düşük vatandaşların çoğunluğunun LPG yakıtlı araçları tercih etmesi,
ülkedeki düşük gelir gurubunu daha fazla madur edilmesi olasılığını...