Batı Karadenizin Turistlik İlçesi Amasra
Amasra, 3000 yıllık tarihe sahip Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın ilinin bir ilçesidir. Amasra, Fenike ve Ion SESAMOS ‘ undan, Kraliçe AMASTRİS Amasra’ sına, Roma veBizans’ tan, Cenovalılar’ a, Osmanlı’ dan, 2000′ li yıllara, yaklaşık üç bin yıldırvarlığını sürdürmektedir.Kent, hala onu Osmanlı’ya kazandıran Büyük Fatih’in “ÇEŞM-i CİHAN’ı yani“Dünyanın Göz Bebeği” dir. Ancak, yoğun yapılaşma, doğal, tarihsel çevrenin tahribatı ve çevre sorunları ile bu niteliklerini giderek kaybetmektedir. Bu Bildirinin amacı; Amasra yerleşiminin doğal değerlerini, antik kalıntılarını, ören yerlerini ve arkeolojik sit alanları ile tarihsel/geleneksel kent dokusunu korumakamacıyla yapılmış çalışmaları özetlemektir. Yanı sıra, Gayrimenkul Eski Eserler veAnıtlar Yüksek Kurulu ve Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulutarafından alınmış kararları değerlendirmek ve bu değerlerin bütüncül,sürdürülebilir korunması ve geliştirilmesine ilişkin görüş ve öneriler geliştirmektir.Ayrıca, bir başka amaç da; “KÜLTÜREL TURİZM”’e yönelik bundan sonrakiçalışmalara yön verebilecek, “TARİHSEL VE DOĞAL ÇEVRE KORUMAPOLİTİKALARI” geliştirmektir.Bu çalışmada öncelikle doğal, kültürel ve tarihsel değerlerin korunmasına yönelikalınan kararlar değerlendirilecektir. Daha sonra geleceğe yönelik koruma – geliştirme politikaları geliştirilecektir.
AMASRA’DA KORUMAYA YÖNELK İLK KARARLAR Amasra’ da korumaya yönelik ilk karar 1976 yılında, Ereğli Kömür İşletmesitarafından yapılan bazı uygulamaların ve Amasra Belediyesi tarafından limanlarda yapılan düzenlemelerin Antik Kent kalıntılarını yok ettiği düşüncesi ile GayriMenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından alınmıştır 1 . Kentin vegelişme alanlarının büyük bir bölümü “II. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı” ilanedilmiş ve 14 anıtsal, 6 çevresel yapı tescil edilmiştir.Bu karar kapsamında bir dizi tahribatı önleyici ve korumaya yönlendirici önerilerbulunmaktadır. Tarihsel doku içerisinde yeni yapılanma 3 kat ile sınırlanmış, I. ve II. DereceArkeolojik ve Doğal Sit Alanları’ na yeni yapılanma yasağı getirilmiş, diğer alanlardaMüze uzmanları denetiminde yapılanmaya izin verilmiştir. Antik Liman ve BüyükLimanların tarihsel kimliklerini yok edip, kirleten ve bozan Belediyeuygulamalarına sınırlama getirilmiştir.
II.1.1. 1985-1986 YILLARINDA ALINAN KORUMA KARARLARI 1976 tarihinde G.E.E. ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından alınan korumakararları, 1985 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve TabiatVarlıkları Yüksek Kurulu tarafından yeniden irdelenmiştir. mar Affı Yasası (2981)Madde 6 uyarınca, ülke çapında sit alanlarının yeniden belirlenmesi ve ilanıçalışmaları kapsamında Amasra Sit Alanları da irdelenmiş, saptama ve belgelemeçalışmaları yapılmıştır 2 . Bu Karara göre de güncel sorunlar çözülememekte,korumaya yönelik uygulama yapılamamakta, “Amasra-Ankara-Amasra arasında sürüp giden işlemler dizisi, “koruma” amacının eyleme dönüşmesini engelleyen ve sözcüğün olumsuz anlamını çağrıştıran bir sürece dönüştürmektedir” 3 . Bu işlemlerdizisi ve yazışmaların günümüzde de sürmekte ve yerinde korumaya yönelik birbirim kurulamamaktadır
Video Info
- Yazar: 07 AKDENİZ
- Yayınlama: 5 yıl önce
- Kategori: Video Haber